Medieval Torture and Leonardo da Vinci in Iasi!Ma uitam intr-o seara pe blog si am vazut postari din Belgia, Olanda, Italia, UK, dar aproape nimic despre Romania! Asa mi-a venit ideea de a scrie si despre aceasta parte a Europei, mai ales ca o cunosc atat de bine. Cea mai potrivita destinatie pentru inceput a fost, desigur, Iasi, orasul in care m-am nascut. Palatul Culturii este simbolul Iasi-ului, si imi amintesc ca in copilarie ma jucam mereu in imprejurimile lui. Cel mai mult imi placea sa escaladez cele doua tunuri din fata intrarii, simtindu-ma ca o razboinica de neinvins. Acum probabil daca as incerca sa ma sui pe acele tunuri ar veni un gardian si ar spune ca nu sunt in toate mintile...

Luna trecuta au fost aduse la Palatul Culturii doua expozitii temporare care mi s-au parut foarte interesante si pe care am tot vrut sa le vad, dar nu am apucat: Instrumente medievale de tortura si Masinile lui Leonardo da Vinci. Saptamana aceasta, plimbandu-ma cu Alexandra prin zona, mi-am amintit de cele doua expozitii si am decis spontan sa intram si sa le vizitam.

Am inceput cu instrumentele medievale de tortura, unde am vazut de la scaune cu tepi de metal, la cleme pentru sfarcuri (deci de acolo se trag actualele "nipple clamps" din BDSM...). Cel mai viu mi-au ramas in minte metodele de teroare pentru vrajitoare. Cel mai popular obiect de acest fel era, in Evu Mediu, un fel de tepusa din lemn cu varful in forma piramidala, care spinteca efectiv femeile respective, patrunzant mai intai in vagin, si ulterior avansand pana la organele interne, mai ales ca vrajitoarelor li se legau la fiecare picior si la fiecare mana cate o greutate pentru a se adauga o forta in plus celei gravitationale si penetrarea sa fie mai profunda. Un alt instrument de tortura foarte popular al perioadei era centura de castitate (tot pentru femei, desigur, ca doar vorbim de Evul Mediu), cu scopul de a proteja, dupa cum ii spune si numele, castitatea sotiilor celor care plecau pentru un timp indelungat in razboi. Cleme pentru sfarcuri, tepuse pentru vagin si centuri de castitate... Oare ce aveau medievalii cu fanteziile astea sexuale?Urmatoarea oprire a fost la expozitia cu masinarii facute dupa desenele lui Leonardo da Vinci. El a fost primul care a schitat tancul din ziua de azi, dar si alte aparate, in special cele pentru zbor. Pasiunea lui da Vinci pentru zbor a inceput inca din copilarie cand intr-o zi, chiar deasupra capului sau a trecut, la o mica distanta, un uliu foarte mare care l-a impresionat cu aripile sale impunatoare. Din acel moment da Vinci si-a dedicat ani intregi cercetarilor in domeniul zborului, proiectand si chiar construind cu propriile maini numeroase inventii pe aceasta tema, ca de exemplu un ornitopter care semana cu aripile unui liliac. Concluzia lui Leonardo da Vinci a fost ca "puterea muschilor umani nu este suficienta pentru ca un om sa miste aripile suficient de rapid astfel incat sa zboare ca o pasare". Alte proiecte ale sale au fost rulmentii, lanturile (care astazi stau la baza bicicletelor si sunt atat de utilizate in lumea contemporana), macaraua rotativa, sau "laba de gasca" folosita pentru a inota.
In ultimii 8 ani Palatul Culturii a fost inchis pentru renovari si, din pacate, nu am reusit inca sa il vizitez in intregime de cand s-a deschis, dar cu siguranta voi reveni in curand, pentru ca aceste expozitii, desi au fost destul de mici, mi-au starnit interesul si dorinta de a vizita toate exponatele din muzeu!


I haven't been everywhere, but it's on my list,

NINA


You Might Also Like:
DSC_0393_edited
IMG_4099
DSC_0497_edited
IMG_4107_edited
IMG_4069_edited
IMG_1102_edited
IMG_1100 (1)_edited

© 2017 by Travel with Nina.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now